Janneke Weijermars

Personalia

Janneke Weijermars (Heerlen 1977) werkt als docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder werkte ze als docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen, het Huygens ING en de Masaryk Universiteit te Brno (Tsjechiƫ). Ze is gespecialiseerd in de literatuur van de negentiende en twintigste eeuw, boekgeschiedenis en de culturele verhouding tussen Nederland en Vlaanderen. In 2012 promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen op het proefschrift Stiefbroeders. Zuid-Nederlandse letteren en natievorming onder Willem I. Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Verloren, en de Engelse vertaling Stepbrothers verscheen in 2015 in de prestigieuze reeks National Cultivation of Culture bij uitgeverij Brill.

 

Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft haar een werkbeurs toegekend voor het schrijven van een biografie van de flamboyante Vlaamse dichter en orangist Prudens van Duyse (1804-1859).

 

Janneke groeide op in het Zuid-Limburgse dorp Eys. Na het gymnasiumexamen begon ze haar cellostudie aan het conservatorium in Utrecht. Deze zette ze in Amsterdam voort. Als uitvoerend musicus speelde ze in verschillende formaties op talloze festivals in Europa. In januari 2001 startte ze aan de Universiteit van Amsterdam de studie Nederlandse Taal en Cultuur. Ze werkte als stagiaire bij de Boekmanstichting te Amsterdam.

 

In 2007 verscheen haar boek Het is pas feest als Harry is geweest. 60 jaar Boekenbal, 1947-2006, uitgegeven door Uitgeverij De Buitenkant. Het boek is een bewerking van haar doctoraalscriptie over de geschiedenis van het Boekenbal, die in 2006 werd genomineerd voor de Nationale Scriptieprijs en de Jacob Geel Scriptieprijs.


Op haar initiatief werd in 2009 te Antwerpen de Werkgroep Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. Tot 2015 trad ze samen met Rik Vosters (Vrije Universiteit Brussel) daarin op als coƶrdinator. Tevens was ze bestuurslid van de Werkgroep De Negentiende Eeuw, momenteel is ze eindredacteur van het tijdschrift De Moderne Tijd. De Lage Landen, 1780-1940.

foto Suzanne Blanchard
Typo3 website by NetCoop.nl